Newsletter-uri tech pentru vacanță.. și nu numai..

Când am început să mă uit mai atent la cum se schimbă lumea tehnologiei am rămas uimit. Multe evoluții, nici pandemia nu a reușit să oprească avântul cercetătorilor din diverse colțuri ale globului pentru a schimba lumea așa cum o știm. Sunt domenii în care găsești aproape zilnic o știre care te pune pe gânduri, cum ar fi energia sau cel medical, poate pentru că schimbările climatice ne obligă să găsim forme mult mai „prietenoase” pentru mediu de a produce energie sau pentru că a venit o pandemie peste noi. Dar sunt și domenii care par neinteligibile, dar pentru care trebuie să ne pregătim pentru că vor deveni în 10-15 ani realitatea noastră de zi cu zi, cum ar fi inteligența artificială sau calculatoarele cuantice.

De regulă, știrile tech interesante ajung la mine ori cu ajutorul algoritmilor de inteligență artificială utilizați de diverse rețele sociale (Facebook sau Twitter), ori cu ajutorul prietenilor pe care i-am găsit pe aceleași rețele. Dar ar mai fi o sursă extrem de interesantă – newsletter-uri. O menționez azi câteva newsletter-uri pe care le urmăresc, unele generale, cu mai multe tipuri de știri, altele focusate pe tehnologie sau chiar pe domenii tehnologice particulare (inteligență artificială, biotehnologie sau spațiul cosmic).

Primul newsletter – Savantgarde. Savantgarde include, pe lângă tehnologie, aspecte legate de industrie și inovare, spațiul cosmic, viața de zi cu zi, evoluția orașelor, artă și design sau alte proiecte interesante. Am lăsat alăturat o captură a știrilor tech din ultima ediție a Savantgarde (165), care apare săptămânal. Dacă vreți să știți cam care sunt principalele „întâmplări” interesante din lumea tech în decursul unei săptămâni, Savantgarde este extrem de util. Plus, aspectele tech se regăsesc și în alte secțiuni ale newsletter-ului, unde tehnologia interacționază cu industria, orașele, sau spațiul cosmic.

Un al doilea newsletter interesant, tot săptămânal, ar fi Portal. Deși apărut recent (este la ediția 5), Portal urmărește 6 domenii – sustenabilitate & climă, afaceri & inovare, sănătate & bunăstare, educație & abilități, tehnologie și agricultură & hrană. V-am lăsat alături o captură cu știrile tech din ultima ediție a Portal, dar similar Savantgarde, regăsim tehnologia cam în toate secțiunile newsletterului. Începutul Portal e promițător, fiind al doilea newsletter în limba română care merită atenție (poate sunt și altele, să-mi fie cu iertare). Portal e interesant și datorită încercării de a lega tehnologia cu mediul de afaceri, aceasta urmând a transforma în viitorul apropiat organizații, modele de afaceri, etc.

Acum să trecem la newsletter-urile publicate exclusiv în limba engleză. Și primul al fi TLDR. Dacă vă întrebați de unde vine prescurtarea, puteți găsi aici niște explicații 🙂 Dar hai că vă dau un hint – prescurtarea TLDR vine de la „too long, didn’t read”, o predispoziție pe care o avem toți cei care utilizăm social media de a căuta texte scurte, cu cât mai multă informație. TLDR are 4 secțiuni – Big Tech & Startups, Science & Futuristic Technology (și aveți un exemplu din ultima ediție a newsletterului în imagine), Programming, Design & Data Science și o ultimă secțiune cu Diverse. TLDR este de principiu zilnic, dar câteodată frecvența este aleatorie. Dacă primele newsletter-uri erau un pic mai generale, odată cu TLDR trecem de partea mai aplicată a științei și tehnologiei.

Următorul newsletter vine de la Science X, care de fapt colectează știri de pe mai multe website-uri focalizate asupra tehnologiei (Phys.org, Medical Xpress sau Tech Xplore). Science X are 2 versiuni, una zilnică și una săptămânală, în cea din urmă făcând un colaj al celor mai interesante știri ale săptămânii. Newsletter-ul Science X te duce într-o zonă chiar mai tehnică decât TLDR, dar dacă ești interesat de tehnologie, acesta este util.

În încheiere, aș vrea să menționez alte câteva colecții de știri tech utile pentru cei interesați. Prima ar fi colecția săptămânală a Singularity Hub, This Week’s Awesome Tech Stories From Around the Web (linkul este către ultima ediție), unde stafful Singularity Hub adună cele mai interesante știri tech ale săptămânii publicate de ei. Alte colecții sunt condiționate de apartenența la anumite rețele precum LinkedIn, cum ar fi newsletterul Future Today al lui David Alayon (nu am încercat să accesez newsletter-ul lui Alayon fără cont LinkedIn, poate merge). Nu în ultimul rând, sunt newsletter-uri dedicate anumitor domenii și aici aș menționa trei pe care le urmăresc – Cognitive Roundup de la Swiss Cognitive, orientat asupra evoluțiilor în inteligența artificială, Neo.life, un newsletter despre lumea biotehnologiei care ia avânt și Buletinul Cosmic, o inițiativă super-faină a celor de la parsec.ro, apropo de ce se mai întâmplă în spațiul cosmic.

Desigur, există riscul ca parcurgând toate newsletter-urile de mai sus, anumite știri să fie prezente în mai toate dintre acestea. Pe de altă parte, diversitatea newsletter-urilor la care ești abonat îți permite să vezi anumite știri din perspective diferite și să găsești articole care tratează mult mai bine un subiect care te interesează. Închei cu speranța că recomandările vi se vor părea utile și cu rugămintea de a-mi semnala alte demersuri pe care le-am ratat..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: