E al treilea an în care încerc să adun semnale tech care ne pot arăta încotro ne poartă pașii în viitor. Când m-am gândit la o listă a lucrurilor despre care ar merita să vorbim apropo de 2022, m-am oprit la următoarele: roboți (despre care am scris aici), cercetare medicală (am făcut un rezumat cu cele mai interesante 12 evoluții pe Facebook, prima parte e aici, iar a doua aici), inteligența artificială (ce aș fi selectat pentru 2022, poate cu mici adăugiri, găsiți aici), biotech (materiale crescute în laborator) și Web3 (care va urma). Desigur că există și alte domenii tech cu evoluții interesante în 2022, cum ar fi calculatoarele cuantice (o trecere în revistă aici) sau spațiul cosmic (aici).
Dar să continuăm cu biotehnologia și materialele crescute în bioreactoarele din laboratoare în 2022. Creșterea unor țesuturi biologice sau a unor materiale în laborator nu e un semnal nou, existând preocupări și cercetări de câțiva ani, orientate în special asupra cărnii (pentru eliminarea alternativei bazate pe plante), coralilor sau diamantelor. Prima fabrică de carne crescută din celule animale în laborator (carne de pui, porc și miel) a fost deschisă deja în 2021 în Israel.

Ce a adus însă 2022 apropo de creșterea țesuturilor sau unor materiale în laborator? În primul rând, cresc premisele utilizării pe scară largă a unor produse precum carnea crescută în laborator, în urma unor aprobări ale autorităților de reglementare. De exemplu, Agenția SUA pentru hrană și medicamente (FDA) a aprobat produsele oferite de compania Upside Foods (carne de pui crescută în laborator, vezi imaginea). Aprobările de acest gen, cuplate și cu posibilitățile de îmbunătățire a gustului unor astfel de produse vor crește probabilitatea utilizării lor pe scară largă. Deja se pun bazele unor fabrici pentru producerea de carne crescută în laborator în SUA. Dar astfel de carne se consumă deja și în alte state precum Israel sau Singapore. Un alt factor catalizator al creșterii producției și consumului unor astfel de produse ar putea fi nevoia de reducere a emisiilor generate de creșterea animalelor.
O a doua evoluție în ceea ce privește creșterea unor produse în laborator ține de diversificare. Și aici nu vorbim numai de alimente (diverse tipuri de carne, dar și produse de lux), ci și de alte materiale, precum blana și pielea (pentru îmbrăcăminte și accesorii), respectiv lemnul. Dar să trecem întâi prin evoluțiile apropo de alimente. Nu e vorba doar de carne roșie, ci și de posibilitatea de a avea carne de pește, ouă sau chiar lapte, toate produse în laborator. Și asta nu e tot – în 2022 s-a testat inclusiv producerea de hrană „de lux”, precum caviarul sau foie gras. Provocările rămân, apropo de mai multe lucruri – producția de masă (ce necesită bioreactoare mai mari), ce se va întâmpla cu fermierii (va înlocui producția clasică de alimente?) sau aspectele religioase (în unele texte există indicații apropo de modul de sacrificare a animalelor).

Trecând de la alimente la producerea de materiale în laborator, aici avem două tendințe care ar putea schimba fundamental industria modei sau de prelucrare a lemnului. Pe zona de modă, în 2022 s-au constituit două parteneriate care ar putea conduce la extinderea utilizării pielii și blănurilor crescute în laborator. Primul parteneriat, între Vitrolabs și Kering (Gucci) are în vedere pielea crescută în laborator și a condus la construirea unei fabrici în acest scop în California, care va fi operațională în 2023. Un al doilea parteneriat, între Fendi și Imperial and Central Saint Martins vizează crearea unei alternative sustenabile la blănuri. Deja cercetătorii implicați au demarat un proiect pilot pentru următorii 2 ani, pornind de la genele unor animale precum vulpea sau nurca.

Dar cea mai interesantă evoluție a anului 2022 ține de posibilitatea creșterii lemnului în laborator. Cercetătorii de la MIT au început să testeze această posibilitate încă din 2021, dar 2022 a venit cu demonstrarea controlului asupra obținerii, în procesul de creștere (vezi imaginea), a unor proprietăți fizice și mecanice apropiate de cele ale lemnului, prin utilizarea anumitor substanțe chimice. De asemenea, cercetătorii de la MIT au utilizat bioimprimarea 3D pentru a crește materialul lemnos în diverse forme și dimensiuni, care nu pot fi produse cu metodele tradiționale.
Creșterea țesuturilor sau materialelor în laborator este oarecum la început de drum, dar rezultatele sunt promițătoare. Atingerea succesului în creșterea în laborator, la scară mare, a unor produse precum pielea, blănurile sau lemnul va avea un impact semnificativ asupra anumitor industrii. Pe de altă parte, aceste demersuri ar putea avea un impact pozitiv asupra planetei și biodiversității, având în vedere limitarea sacrificării unor animale sau a pădurilor pentru uz industrial.
Acestea ar putea schimba, de asemenea, modul nostru de viață și consumul anumitor alimente, pe măsură ce costurile lor de producție vor fi reduse. Este posibil ca schimbarea alimentației să aibă implicații asupra organismului, deși testele actuale arată că respectivele implicații sunt limitate. Dar în mod cert, creșterea țesuturilor și materialelor în laborator va schimba, în maximum 5-10 ani, multe lucruri în lumea noastră..