Încercăm să ajungem la zi și pentru ultima săptămână din septembrie avem în listă: o cameră foto subacvatică fără baterie, roboți soft care cresc precum.. plantele, ceva vești bune apropo de tratarea Alzheimer și identificarea cancerului la creier, procesoare.. ionice și carne crescută în laborator cu ajutorul.. câmpului magnetic. Apropo de România, îl cunoaștem pe robotul agent de securitate Marius, iar la categoria eveniment geopolitic avem conferința ITU (International Telecommunication Union), care a „ocupat” Bucureștiul. Ca bonus, cum distrugem gândaci cu laserul sau cum învățăm Tai Chi cu.. roboții, respectiv ce poate face o plantă ce controlează un braț robotic. Și o trimitere la câteva gânduri cu privire la Ziua inteligenței artificiale (IA) la Tesla.
A. 7 (CELE MAI) ȘTIRI TECH

1. Un mare obstacol în calea explorării submarine a fost chiar nevoia de alimentare a echipamentelor scufundate pentru a studia lumea subacvatică. Cercetătorii de la MIT par să fi găsit soluția – o cameră foto subacvatică fără baterie (vezi imaginea alăturată), ce transmite datele wireless, cu ajutorul.. apei. Sau mai precis sunetului, întrucât camera respectivă convertește energia undelor sonore ce traversează apa în energie electrică pentru a se alimenta. Datele sau imaginile sunt transmise ulterior unui receiver tot via unde sonore.
2. Trecem la o nouă modalitate de construire.. scuze, „creștere” a roboților soft. O echipă de la University of Minnesota Twin Cities a dezvoltat un proces de extruziune (inspirat de plante), ce permite materialelor sintetice să.. crească. Cercetătorii au replicat procesul natural de formare a rădăcinilor plantelor, transformând monomeri lichizi în materiale solide prin fotopolimerizare (vezi descrierea grafică a procesului mai jos). Aceasta ar permite unor roboți soft să se „strecoare” în zone dificil de explorat, revenind ulterior la o stare solidă.


3. Trecem un pic la medicină. Un medicament (Lecanemab), dezvoltat de o companie japoneză, a avut rezultate în încetinirea declinului cognitiv asociat Alzheimer. Acest medicament (în imaginea alăturată) ar fi primul care înregistrează rezultate notabile, vizând scăderea amiloidelor, proteine toxice care s-ar afla în creierul pacienților cu Alzheimer. Studiile clinice în desfășurare au loc atât în Japonia și China, dar și în Europa sau SUA, fiind implicați în acestea 1795 de pacienți cu simptome Alzheimer de gravitate medie.

4. Continuăm cu zona medicală și cu două noi instrumente de diagnostic și monitorizare. Primul instrument, dezvoltat de cercetători canadieni, ajută la diagnosticarea rapidă a cancerului la creier, pornind de la o probă de sânge. Biosenzorul menționat (vezi imaginea alăturată apropo de principiul de funcționare) are la bază un cip de nichel și identifică materialele asociate tumorilor care se află în sânge. Un al doilea instrument, dezvoltat de cercetătorii americani, estimează valoarea glucozei din sânge în mod neinvaziv, fără o probă de sânge (cu ajutorul unor fascicule luminoase ce traversează țesuturile umane).

5. Și acum să revenim un pic la roboți. O echipă de nanoingineri (nu ingineri foarte mici, ci ingineri care se ocupă de dispozitive foarte mici) de la University of California San Diego a creat niște micro-roboți (vezi imaginea alăturată) care au transportat cu succes medicamente în zona plămânilor pentru a trata pneumoniile bacteriale. Micro-roboți au fost construiți din.. alge (ceea ce explică verdele din imaginea alăturată), protejate de niște nanoparticule „umplute” cu antibiotic. Rezultatele pe șoareci – succes 100%.
6. Având în vedere cantitatea enormă de date de procesat, sunt explorate multiple modalități de procesare a acestora. Dincolo de soluții precum cele de inteligență artificială, se derulează experimente pentru identificare unor noi soluții de construire a calculatoarelor, unele cât mai aproape de modalitatea de funcționare a creierului. O astfel de soluție ar fi circuitele.. ionice. În acest sens, cercetătorii de la Harvard au construit tranzistoare ionice (vezi imaginea de mai jos), având la bază soluții.. lichide și care funcționează în baza unor reacții electrochimice.

7. Și o ultimă știre care mi-a atras atenția, trecem la producția de celule de carne prin metode are mai de care mai excentrice. După cultivarea în laborator, care are la bază unele procedee ce pot fi considerate crude și cu niște probleme etice, niște cercetători din Singapore propun o metodă mai puțin convențională – expunerea la pulsuri magnetice pentru a stimula creșterea celulelor respective (vezi procesul în imaginea de mai jos). Aceștia au aplicat metoda pe celule stem din mușchii scheletici și măduvă.

B. EVOLUȚII TECH ÎN ROMÂNIA

Trecând la ce se mai întâmplă prin România, din nou o trimitere la Romanian Science Digest și o mențiune distinctă – robotul Marius. Mai precis, niște elevi din Constanța au inventat un robot, Marius (vezi imaginea alăturată), care poate păzi casa de hoți. Marius are mai mulți senzori și poate monitoriza casa în lipsa proprietarului. În caz că detectează ceva prezență străină, te alertează pe telefon. Marius este controlat de la distanță cu ajutorul unei aplicații dezvoltate de aceiași elevi. Elevii-inventatori se pregătesc să scoată mai multe exemplare ale robotului la vânzare și în continuare lucrează la un „sistem inteligent de irigare a plantelor din ghivece, bazat pe senzori şi mini-computere”.
C. EVENIMENTUL GEOPOLITIC CU IMPLICAȚII TECH
Desigur, evenimentul geopolitic al săptămânii a fost, după cum vă spuneam la început, reuniunea ITU. Dincolo de speechuri și documente discutate sau adoptate (mai multe aici), a existat și o pronunțată dimensiune geopolitică legată de alegerea unor oficiali cheie, inclusiv Secretarul General ITU. În cursa pentru Secretarul General s-au înfruntat, cum era oarecum de așteptat, candidați din SUA și Rusia. Noul Secretar General este Doreen Bogdan-Martin, prima femeie aleasă pentru poziția respectivă.
…BONUS

În încheiere, niște știri tech mai.. atipice. În primul rând, o turelă cu laser, care „spulberă”.. gândacii. Turela este controlată de un sistem de viziune automată ce detectează dăunătorii, orientează laserul către aceștia și.. zap. Apoi, un robot umanoid (NAO, vezi imaginea alăturată) care te poate învăța.. Tai Chi. Programarea NAO pentru Tai Chi a fost o provocare, dar până la urmă cercetătorii de la Rochester Institute of Technology au reușit să demareze proiectul. Nu în ultimul rând, ați auzit de Planta-Macetă? Un artist inventator a cuplat o plantă la un braț robotic care ține o.. macetă (planta controlează brațul respectiv, ce se poate întâmpla rău, nu?).
Și închei cu o trimitere la Ziua IA organizată de Tesla. Nu intru în detalii aici, am scris mai multe pe FB – găsiți aici.