7 (cele mai) știri tech (11-17.09)

După ceva timp de pauză pe blog, reiau versiunea extinsă a celor mai interesante (7) știri săptămânale din tehnologie, pentru săptămâna care tocmai a trecut. Pentru cei interesați, în intervalul în care nu apare nimic pe blog, am publicat niște liste cu descrieri succinte ale tehnologiilor interesante pe contul de Facebook.

Azi avem în listă sisteme de inteligență artificială (IA) care pot „citi” undele cerebrale, niște progrese în lumea medicală (o inimă artificială ce poate „crește” celule stem sau noi echipamente de detectare și monitorizare a cancerului), renunțăm la bibliotecă și mergem la Biotecă, respectiv ceva studii apropo de obținerea de energie solară cu ajutorul unor oglinzi dispuse în.. spațiu sau de reînghețarea polilor Pământului cu ajutorul geoingineriei. Există ceva evoluții și parteneriate tech în România, iar la categoria eveniment geopolitic avem discursul privind „Starea Uniunii (Europene)” și implicațiile tech ale acestuia.

A. 7 (CELE MAI) ȘTIRI TECH

Credit: UNSW

1. Dar să începem cu o știre interesantă din lumea medicală – cercetătorii de la University of New South Wales au construit un dispozitiv microfluidic care ar simula o inimă în stadiu embrionar și care poate produce precursori pentru celule stem de sânge (în imaginea alăturată). La ce ajută? La reducerea dependenței de donatori de sânge, mai ales că celulele stem produse ar putea fi utilizate pentru producerea unor tipuri diferite de celule de sânge.

2. După tot hype-ul cu metaversul, Meta vine acum cu o soluție IA și cu o interfață creier-mașină neinvazivă care pot decodifica undele cerebrale (modul de procesare e detaliat în imagine). Mai precis, inginerii de la Meta au utilizat magneto-encefalografia (MEG) pentru a monitoriza activitatea electrică a creierelor celor 169 de subiecți incluși într-un studiu de testare a interfețelor neinvazive creier-computer. Interfețele clasice, ce presupun implantarea unor electrozi în creier au ajuns la o acuratețe foarte mare a decodificării undelor cerebrale, dar au numeroase neajunsuri. Pe de altă parte, o interfață creier-computer neinvazivă parcă ar face și metaversul mult mai atractiv.

Credit: Stanford University

3. Revenind la lumea medicală, două soluții interesante apropo de identificarea și monitorizarea cancerului. În primul rând, un dispozitiv extern portabil, ce poate monitoriza modificarea dimensiunilor tumorilor, realizat de cercetătorii de la Stanford (vezi imaginea alăturată). Dispozitivul celor de la Stanford reprezintă o modalitate facilă de monitorizare a efectelor tratamentelor împotriva cancerului. O a doua soluție ține de identificarea cancerului pancreatic, cu ajutorul unei soluții IA dezvoltată de cercetătorii din Taiwan.

Credit: IRB Barcelona

4. Următoarea evoluție ține de faptul că trebuie să schimbăm biblioteca cu Bioteca. Bioteca fiind un proiect al cercetătorilor spanioli care au construit un graf menit să expliciteze 250 de petabytes de date biologice. Mai precis, Bioteca ajută la înțelegerea diferitelor niveluri biologice, adică cum se relaționează genele sau diversele tipuri de celule (un grafic simplificat se regăsește în imaginea alăturată). Pe lângă înțelegerea entităților și interacțiunilor, Bioteca ajută și la înțelegerea modului în care acestea influențează diverse boli sau sensibilitatea respectivelor entități la anumite medicamente.

5. Tot vedem că vremea o ia razna și suntem martorii fie ai unor temperaturi ridicate, fie ai unor diferențe mari de temperatură între zi și noapte, e timpul să vorbim un pic despre gestionarea schimbărilor climatice și geoinginerie. După un proiect la scară mai mică pentru eliberarea de dioxid de sulf dintr-un balon pentru răcirea anumitor zone, acum cercetătorii americani vin cu un plan similar, dar la scară planetară – 125 de aeronave pentru realimentare în aer, care să elibereze dioxid de sulf la o altitudine de 13 km, pentru reînghețarea polilor Pământului. Dacă proiectul inițial la scară mică nu avea nevoie de o „binecuvântare” internațională, avergura noului plan necesită sprijinul și deschiderea tuturor națiunilor. Asta ca să nu mai vorbim că implicațiile depline ale unui asemenea plan sunt departe de a fi înțelese.

6. Un antreprenor american, Ben Nowack, intenționează să construiască un sistem de oglinzi dispuse în spațiu alături de un sistem care să alimenteze Pământul cu energie solară.. noaptea. Ideea redirecționării energiei solare din spațiu nu este nouă, dar planul antreprenorului menționat include dispozitive existente și implică utilizarea Stației Spațiale Internaționale. Pe de altă parte, antreprenorul american nu este singurul care ar propune o astfel de soluție, cercetători britanici sau chinezi fiind implicați în proiecte similare.

7. Tot am ajuns la chinezi, se pare că aceștia lucrează la o rachetă supersonică alimentată cu.. bor, care poate zbura ca un aparat convențional și apoi naviga prin apă similar unei torpile (vezi imaginea alăturată generată de computer). Pe lângă capacitatea de a naviga în 2 medii fundamental diferite (aer și apă), borul este un element dificil de controlat odată declanșată igniția, asigurând în același timp deplasarea cu viteze mai mari de 5 Mach.

B. EVOLUȚII TECH ÎN ROMÂNIA

În ceea ce privește evoluțiile din România, nu vă mai bat la cap cu Romanian Science Digest, dar voiam să menționez două proiecte interesante – parteneriatul dintre STELaRLab al Lockheed Martin și Centrul de Cercetare în Prelucrarea Imaginilor și Recunoașterea Formelor al Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) și posibilitatea constituirii unui hub de inovație în tehnologie medicală (BIOdyssey) în București. Parteneriatul Lockheed cu UTCN vizează „dezvoltarea unui sistem autonom distribuit pentru asistență umanitară și ajutor în caz de dezastre, permițând o mai bună planificare și execuție a intervențiilor de urgență”. Iar BIOdyssey ar fi rezultatul cooperării cercetătorilor români cu cei din Israel și SUA.

C. EVENIMENTUL GEOPOLITIC CU IMPLICAȚII TECH

Evenimentul geopolitic cu implicații tech al săptămânii trecute a fost desigur discursul privind „Starea Uniunii (Europene)” și vă las aici un podcast al EURACTIV pe tema implicațiilor tech ale acestuia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: