7 (cele mai) stiri tech (14-20.08)

Azi avem un rezumat un pic mai succint si fara imagini (scris direct de pe telefon), dar trebuie sa tinem pasul. Saptamana care tocmai a trecut a fost mai mult despre cercetare medicala, progrese cuantice, cel mai puternic magnet si transformarea lemnului in material ignifug.

Avem si ceva lucruri din sfera tech romaneasca (multe gratie Romanian Science Digest) si chiar un serial SF de Romania. Evenimentul geopolitic cu valente tech ar fi intalnirea presedintilor Erdogan si Zelenski, iar ca bonus cateva moduri de utilizare a unor aplicatii de inteligenta artificiala (IA).

A. 7 (CELE MAI) STIRI TECH

1️⃣ In China a fost nascut primul copil Gattaca (va mai amintiti filmul), adica modificat genetic pentru a preintampina mostenirea diabetului de la parinti. Pentru a realiza acest lucru, cercetatorii chinezi au utilizat testarea genetica preimplantare pentru boli poligenice (PGT-P).

2️⃣ Cercetatorii de la Cambridge au reusit sa schimbe grupa de sange in cazul rinichilor donatorilor, cu ajutorul unor “foarfeci” moleculare. Aceasta face ca grupa donatorilor sa nu mai conteze, rinichii putand fi transplantati unor pacienti cu o grupa diferita de sange de a donatorului.

3️⃣ Cercetatorii spanioli si americani au colaborat pentru a imprima 3D o holograma acustica ce poate fi utilizata pentru controlarea si deschiderea barierei sange-creier. Acest demers ar putea ajuta la descoperirea de noi tratamente pentru Pakinson sau la tratarea unor tumori.

4️⃣ Cercetatorii de la University of California au demonstrat posibilitatea reprogramarii celulelor care ajuta la “curatarea” creierului si eliminarea neuronilor nefunctionali. Acest tip de reprogramre ar putea ajuta la vindecarea Alzheimer sau altor tipuri de dementa.

5️⃣ 3 echipe internationale au demonstrat, in experimente independente, o acuratete de peste 99% in calculatoare cuantice bazate pe silicon. Obtinerea acuratetii este una din principalele provocari pentru realizarea unor calculatoare cuantice comercializate pe scara larga.

6️⃣ China a creat cel mai puternic magnet pentru cercetare stiintifica – 45,22 tesla – de dimensiunea unei monede (diametru 33mm). De retinut doar ca magnetii vor juca un rol foarte important in viitoarele dispozitive de fuziune nucleara.

7️⃣ Cercetatorii din Singapore au dezvoltat un invelis invizibil care transforma lemnul in material ignifug. Aceasta realizare ar putea facilita o revenire a utilizarii lemnului in constructii.

B. EVOLUTII TECH IN ROMANIA

Pentru Romania, mai intai o veste via Claudiu Tanaselia – elevii de la International Computer High School din Bucuresti au realizat proiectul ROM-2, “al doilea satelit romanesc, a carui lansare este programata anul viitor, cu o racheta Falcon 9, intr-o misiune de tip rideshare”. Ar mai fi ceva stiri via editia din aceasta saptamana a Romanian Science Digest si chiar un serial SF romanesc aflat in plina productie.

C. EVENIMENTUL GEOPOLITIC CU IMPLICATII TECH

Dupa cum am mentionat, evenimentul geopolitic al saptamanii ar fi intalnirea presedintilor Erdogan si Zelenski. Care e legatura cu tehnologia? 2 subiecte: drone Bayraktar si chiar o fabrica de astfel de drone in Ucraina, respectiv implicatiile situatiei de la centrala nucleara de la Zaporijie.

BONUS – 3 utilizari interesante ale aplicatiilor de inteligenta artificiala

Pe scurt, aplicatii IA pentru: transformarea unor imagini in modele 3D, cautarea rezervelor de metale rare sau transformare de text in video 🤔

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: