În fiecare an, se fac liste și liste de recomandări de cărți pentru anul respectiv sau pentru vacanța de vară. Poate cea mai cunoscută listă este cea a lui Bill Gates. Vara asta vă fac și eu niște recomandări cu următoarele mențiuni – unele cărți le citesc în prezent (în paralel, pentru că telefoanele inteligente ne distrag atenția), iar altele doar le-am răsfoit, dar cred că merită o încercare. Am încercat să cuplez recomandările cu cele 4 mega-tendințe despre care vă vorbeam pe Facebook la începutul anului – dinamica SUA-China, schimbările climatice, tehnologia și spațiul. Și ultima mențiune – pentru cele 4 mega-tendințe am o recomandare (sau mai multe) de non-ficțiune și una de ficțiune.

Să începem cu dinamica SUA-China. Aici recomandarea non-ficțiune ar fi volumul „The Great Decoupling” al lui Nigel Inkster, care urmărește transformarea Chinei într-o mare putere, dar și dificultățile decuplării tehnologice în condițiile actualelor tensiuni între Washington și Beijing. Volumul de ficțiune, „2034 – A Novel of the Next World War”, scris de Elliot Ackerman și amiralul James Stavridis, ne duce către explorarea unor scenarii ale unui viitor conflict SUA-China, pornind de la realități care sunt deja îngrijorătoare, precum tensiunile din Marea Chinei de Sud. Pentru doritori, există niște fragmente disponibile pe site-ul Wired.

Pentru schimbările climatice, un volum non-ficțiune construit pe 2 scenarii – „Noi alegem viitorul”, scris de Christiana Figueres și Tom Rivett-Carnac (și disponibil din fericire și în limba română). Cele 2 scenarii arată 2 lumi opuse la orizontul 2050 – o lume „în flăcări”, cu aer sufocant și țări scufundate sub ape sau o lume „care respiră în voie”, iar autorii indică o serie de măsuri care ar trebui luate acum pentru un viitor pozitiv. Volumul de ficțiune, „The Ministry for the Future” al lui Kim Stanley Robinson este despre o potențială agenție ONU care să gestioneze impactul schimbărilor climatice. Ce m-a izbit la acest volum, la care încă citesc, este că după ce am urmărit descrierea unui val ucigător de căldură în India în 2023, tocmai am asistat la unul cu efecte nu tocmai similare, care s-a abătut asupra Americii de Nord.

La partea de tehnologie e un pic mai greu. Asta din mai multe motive – unul ar fi că sunt extrem de multe cărți pe piață, orientate asupra mai multor tehnologii sau asupra detaliilor aferente uneia din ele. În opinia mea, sunt 3 domenii pe care ar trebui să le urmăriți și care vor configura „bătălia” pentru supremație tehnologică a următorului deceniu – inteligența artificială (IA), calculatoarele cuantice și biotehnologia (editare genetică, etc.). Așa că din perspectivă non-ficțiune aș avea 3 recomandări: două ghiduri Wired despre modul în care IA, învățarea automată și calculatoarele cuantice vor schimba lumea și o a treia, disponibilă din fericire și în limba română, despre genetică și istoria acesteia. În ceea ce privește cartea lui Siddhartha Mukherjee despre genetică, puteți consulta și fragmente gratuite pe site-ul Editurii All. La partea de ficțiune ceva interesant – un autor cunoscut pentru alte tipuri de romane, Kazuo Ishiguro, încearcă să exploreze ce se petrece în mintea unui „prieten artificial” (IA), pe care o mamă îl cumpără drept companion pentru fiica ei bolnavă.

Și în final, spațiul. Aici, la fel, mai multe volume, dar tot răsfoind m-am oprit la „Spacefarers”, unde Christopher Wanjek ne vorbește despre cum ar arăta viața pe orbita Pământului, pe Lună sau pe Marte, respectiv pe asteroizi sau dincolo de sistemul nostru solar. Asta pentru că deja suntem martorii unei noi curse spațiale, care tocmai a început cu două stații spațiale pe orbita Pământului și mai multe misiuni care explorează Luna, Marte sau diverși asteroizi. În categoria ficțiune, m-am oprit la ceva despre Luna, având în vedere că aceasta va fi primul nostru „popas” spațial – „Șapte Eve” a lui Neal Stephenson. Luna explodează în șapte blocuri, afectând sateliți și bombardând Pământul cu fragmente lunare. Cam așa începe pregătirea de Apocalipsă, vedem cum se va termina..
Nu pot decât să vă urez spor la citit și să sper că nu-mi veți adresa cuvinte grele pentru recomandările de mai sus..